2010. március 23., kedd

PDC sztárok - Jamie Caven interjú

Az alábbiakban a PDC nem hivatalos szurkolói oldala által Jamie Cavennel készített friss, exkluzív interjút olvashatják magyar nyelven.


Az új dartsrajongók vélhetően kevésbé ismerik, lévén a Premier Ligában nem láthatják hétről-hétre a képernyőn, akik azonban figyelemmel követik a televízió által nem közvetített eseményeket is tudják, hogy Jabba napjaink egyik legstabilabb játékosa. A 2010-es esztendőt is eredményesen kezdte. Túl van már néhány buktatón a legjobbak közé vezető úton, úgyhogy lehet rá számítani, hogy hamarosan gyakrabban találkozhatunk majd vele a képernyőn is.

Mikor kezdtél játszani és mikor döntötted el, hogy profi játékos leszel?
- Nagyon fiatalon kezdtem el, talán három éves lehettem, amikor a darts első játékos formájával megismerkedtem, és már a kezdetektől fogva profivá szerettem volna válni.


A darts népszerűsége hatalmas növekedésen megy keresztül, de számos pub, ahol játszható ez a játék nem követi ezt a változást. Mit tanácsolnál egy kezdő játékosnak, hol kezdje el?
- A darts az egyik legkisebb befektetéssel elkezdhető sport. Harminc font (közel tízezer forint – a szerk.) körül már lehet egy táblád és egy megfelelő szett nyilad, amivel már elkezdheted. Nem kell ehhez egy pubba elmenned, különösen, ha még fiatal is vagy hozzá.


Hogy jössz ki a többi profi játékossal, ki a legjobb haverod közülük?
- Mindenkivel kijövök, de Colin Osborne és Andy Hamilton a legjobb barátaim közülük, mivel elég sokat utazunk és gyakorlunk is együtt a versenynapok délelőttjein.


Inkább érzed jól magad a „hátsó pályákon” játszva, vagy szívesen szerepelsz a nagy versenyeken a kamerák előtt is?
- Őszintén szólva a legjobb teljesítményt eddig az „eldugottabb” pályákon nyújtottam. De abszolút élvezem ha részese lehetek a kamerák előtt zajló nagy eseményeknek is. Remélem a képernyőn látható teljesítményemet is javítani tudom ebben az esztendőben.


Az idei eredményeidből úgy tűnik, hogy jól mennek a dolgaid, elég stabilan jutsz el messzire a versenyeken. Mit vársz a folytatástól, milyen célokkal vágtál neki az idei szezonnak, és mik a távolabbi terveid?
- Valóban jól kezdtem az évet és ez különösen fontos ebben a helyzetben, amikor nem vagy ott az első 16 játékos közt (27. az aktuális ranglistán – a szerk.). Az idei célom, ahogy már említettem, hogy javuljak a TV-s mérkőzéseken is.


Hallunk olyanokat, hogy egyesek napi 18 órát edzenek, ráadásul az év minden egyes napján (na jó, ezt lehet, hogy csak Sid (Waddell) terjeszti Taylorról). Neked mennyi gyakorlásra van szükséged a fejlődéshez?
- Általában annyit szoktam készülni, amennyit nekem kell (ez napi 3-4 órát jelent) és a játékom azon elemére helyezem a hangsúlyt, ahol éppen a legnagyobb szükség van rá.


Mi a véleményed a sportág jelenlegi helyzetéről, ahová a PDC előremozdította?
- Egy nagy „darts-boom” közepén vagyunk pillanatnyilag, különösen Nagy-Britannia szerte. És robbanásszerűen növekszik a népszerűsége újra Európában is, elsősorban Németországban. Úgy vélem, hogy a labdarúgás mellett talán a darts következik a sorban a legnépszerűbb sportágak képzeletbeli listáján napjainkban. Remélhetőleg ez a növekedés folytatódni fog, és ezért elsősorban a PDC-nek és Barry Hearnnek tartozunk köszönettel.


Hová fejlődhet ez tíz év távlatában? Fenn tudja vajon tartani a növekedést?
- Úgy gondolom tovább fog fejlődni és csak a Premier Liga nézőszáma önmagában igazolja, hogy valóban így lesz.


Mit tartasz az eddigi legnagyobb eredményednek?
- Karrierem eddigi legjobbja a teljes 2009-es szezon, amely mindössze második évem volt a profik táborában. Én voltam az egyetlen játékos, aki annak ellenére kvalifikáltam magamat minden nagyobb versenyre, hogy nem voltam az első 32-ben a ranglistán. És nyertem két, a ProTour sorozatba tartozó tornát is.


Látom, hogy Te is ott vagy ugyanazon a Superstarts of darts fórumon, ahol én is, és nagyon lelkes voltál ezen interjú kapcsán is. Kijelenthető, hogy sokat jelent neked a szurkolókkal való kapcsolattartás is?
- Természetesen! Mindig jó dolog a szurkolókkal való párbeszéd és ez teszi a dartsot is különlegessé. Ez az egyetlen olyan sportág, ahol ennyire közvetlen a sportolók és a közönség kapcsolata.


A Premier Liga kapcsán szinte minden héten hallhatjuk Barney küzdelmeit a (nemrégiben diagnosztizált) cukorbetegségével kapcsolatban – mellyel korábban Te is megvívtad a magad harcát. Tudtál neki tanácsot adni a tekintetben, hogy hogyan tud egy profi darts játékos megbirkózni a betegséggel kapcsolatos életkörülményei változásával? Nem gondolod, hogy Téged ez visszavetett abban, amit egyébként el tudnál érni ebben a sportágban?
- Beszéltem erről Raymonddal néhányszor, és ezt sajnos időnként nehéz ellenőrzés alatt tartani, különösen azokon a helyszíneken, ahol nagyon meleg van, pl. a világítástól – ez szinte lecsapolja a vércukorszintet. Néhány ProTour esemény pedig egész-napos, ami szintén hatással van rá. De nem gondolom, hogy engem lényegesen visszavetett volna, mert hozzászoktam az idő során (14 éven keresztül). Biztos vagyok benne, hogy Barney is hozzá fog szokni ehhez a körülményhez és mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy fenntartsa a szükséges szintet a nehéz helyzetekben is.


A PDC ugyebár nemrégiben jelentett be egy „World Cup of Darts” (azaz csapat világbajnokság – a szerk.) formátumú eseményt. Mennyire fontos számodra, hogy tagja lehess az angol csapatnak?
- Nincs nagyobb elismerés annál, mintha profi sportolóként egy sportágban az országodat képviselheted. De reálisan szemlélve a dolgokat, nem számítok rá, hogy jelenleg beválogatnak, lévén Taylor, Wade, King és Lewis is előttem járnak még.


Mi a véleményed a Premier Ligáról és a hozzá tartozó lármás tömegről? Túl zajosak és ijesztőek is egyben, vagy szívesen csatlakoznál ehhez a heti őrülethez?
- Szerintem minden játékos szeretne oda bekerülni. A nézők minden TV-s eseményen hangosak, ebben nincs különbség. Ha kamerák előtt játszol, megtapasztalod a hangzavart, de ez része ennek a csodálatos játéknak és igen, szeretnék a részese lenni ennek a „heti őrületnek.”


Mivel töltöd a szabadidődet, amikor nem versenyzel és nem is edzel éppen?
- Legszívesebben a gyerekeimmel és a családdal vagyok. Szeretek elmenni egy jót enni a feleségemmel és egy pohár italra elugrani a srácokkal.

(Magyar fordítás © Holczer Péter)

1 megjegyzés: