2012. március 2., péntek

Phil Taylor's Premier League Darts

Tisztában vagyok vele, hogy egyelőre még McCoy's Premier League Darts néven fut a 2012-es sorozat, de nem lepődnék meg, ha egyszer Phil Taylor League-ként zajlana majd a verseny. Különösen nem tegnap óta, amikor is a tizenötszörös világbajnok The Power új Premier League csúcsot jelentő 117,35-ös átlagot dobott Simon Whitlock ellenében, amely mellé 80%-os kiszálló teljesítés párosult a 8-4-es győzelme során.


Fotó: Chris Sargeant
A negyedik forduló nyitányán James Wade begyűjtötte első pontjait az idei sorozatban, amit Kevin Painter bánt a leginkább. Az újoncnak azonban még így is kétszer annyi pontja van jelenleg, mint amennyinél The Machine jár.

A második találkozón egy másik eddig nyeretlen, Raymond van Barneveld is megszerezte első győzelmét. A láthatóan roppant motiváltan és elszántan harcoló Barney 4-6-ról fordította a maga javára a találkozót, igaz ehhez az is kellett, hogy Andy Hamilton négy lehetőséget is elszalasszon a D16-on a döntetlen kiharcolásáért.

A zárómeccsen a sorozat addigra már csak egyedüli nyeretlenje, a világbajnoki címvédő Adrian Lewis őrizte meg "magabiztosan" ezt a státuszát, miután pocsék teljesítménnyel - mindössze 19 perc alatt - 8-1-es, megsemmisítő vereségbe szaladt bele a Premier League címvédője, Gary Anderson ellenében.

Az est fénypontja azonban a harmadik mérkőzés volt, szimplán azért, mert akkorra volt kiírva Phil Taylor. Az aktuális áldozat szerepét ezúttal Simon Whitlock játszotta el, aki - saját bevallása szerint - legalább rendkívül élvezte a találkozót. Nem csoda, hiszen - az írókat leszámítva - mindenkinél közelebbről nézhette végig Phil "The Power" Taylor Premier League-beli csúcsdöntését, és minden idők eddigi második legmagasabb, TV-közvetítésben előadott átlagát. Miközben maga The Wizard is szépen igyekezett, 105,44-es átlaga idei legjobbja a sorozatban. Ez ugyanúgy négy leget ért számára, mint az elmúlt héten egy szinte hajszálra azonos átlag van Barneveld-től ugyanúgy Taylor ellenében.

Phil Taylor ezzel nemcsak folytatta az eddigi három forduló során mutatott páratlan teljesítményét, de még tovább tudta javítani mutatószámait is. A mostani - Premier League csúcsot jelentő - 117,35-höz ugyanis 80%-os kiszálló eredmény párosul, amely az ez eddigi 39%, 47%, 62% után e tekintetben is további emelkedést mutat. Érdemes az átlagait is felsorolni: 112,79; 108,27; 112,91; 117,35. Ez eddig a négy mérkőzésére vetítve 112,60-as átlag (Barta Zsoltnak köszönet a számításokért!), amit 51 legen keresztül nyújtott.

Fotó: Chris Sargeant
Természetesen maga a főhős is roppant boldog, láthatóan nagyon élvezi a rendkívüli teljesítményét, s e közben ugyanúgy tetszik neki, ha ellenfelének is sikerül valami extra. Sőt kifejezetten ez sarkallja őt újabb és újabb magasságokba, rekordok döntésébe. Most is úgy véli, két-három pontos átlag javulás benne van még a játékában. Nagyon elszántnak, összeszedettnek és fegyelmezettnek tartja most magát, nagyra értékeli személyi edzője és életmódjának "felügyelője" segítségét, amely mint tudjuk a magánéletét is jelenti egyben.

Taylor újabb bámulatos teljesítményét ha nem is koronázta újabb 9-nyilassal, dobott egy olyan 10 nyilas leget, amely szintén szemkápráztató volt. Egy 140-es kezdést követően dobott egy laza 180-ast, majd a 181-es maradékra a világ legtermészetesebb dolgaként oltári lazasággal egy T20, T19, T16-ot - vagyis 16 pontot hagyva magának a tizedik nyílra, melyet természetesen elsőre meg is dobott.


Ha már az eddigi második legmagasabb TV-kamerák előtti átlagról esett szó, ide kívánkozik, hogy a legmagasabb 118,66 volt, természetesen Phil Taylor-tól a 2010-es UK Open során. Van azonban egy még ennél is magasabb átlaga, amelyet "csak" internetes közvetítésben ért el: 2011. október 20-án 120,64-gyel győzte le Mervyn King-et 6-3 arányban a Championship League Darts-on.

Érdekességként azért álljon itt, hogy az abszolút csúcsot jelenleg egy Michael Smith nevű fiatalember tartja, aki egy ifjúsági tornán 132,61-es átlaggal győzött Michael van Gerwen ellenében. Ebben egy 9-nyilas leg is szerepel, a szépséghibája, hogy ezt a TV-nézők nem láthatták, valamint hogy csupán három nyert legre játszottak, így ez a szám pontosan három leg átlagát tartalmazza.



A Premier League sorozat folytatására a jövő csütörtökön kerül sor, egy fantasztikus lehetőséget magában hordozó párosítással, ugyanis a tabella első két helyezettje egymás ellen lép majd a brightoni színpadra. Ha Phil Taylor képes még tovább folytatni ezt a varázslatot, s Gary Andersonnak is jó napja lesz, akkor abban a mérkőzésben szinte bármi benne van - újabb remek szórakozás van tehát kilátásban.

A Premier League-ről minden további információ - eredmények, főbb mutatószámok, tabella, menetrend -, csütörtök esténként pedig élő közvetítés ezen az oldalon található. Ott elérhetők többnyire a DartsBlog írásaira mutató linkek is, ahol Barta Zsolt szinte minden egyes eldobott nyílról beszámol részletes statisztikáiban.


3 megjegyzés:

  1. Lewis világbajnok ellenére nagyon álmosan dobált!

    VálaszTörlés
  2. Lewis bemákolta a a 2. VB címét

    VálaszTörlés
  3. Hát nekem az a véleményem Lewis-szal hogy a 2012-es Ladbrokes World Darts Championshipre felszívta magát utána meg leeresztett mint a lufi.A csapat VB-n is már úgy dobált hogy lesz@rom az egészet csak legyek már túl rajta, a PL-et meg már nem is mondom.Csak szórakozik, már-már flegmán nyomja a dartsot.

    VálaszTörlés