2011. november 17., csütörtök

William Hill Grand Slam of Darts - lezárult a csoportkör

A csoportmérkőzések befejeztével kialakult a legjobb 16 mezőnye az idei Grand Slam of Darts viadalon. Innentől már egyenes kieséssel folytatódik a küzdelem. Az alábbiakban a csoportokban kialakult végeredmények, valamint néhány statisztikai adat olvasható.




Az "A" és "B" csoportban is két-két PDC-s és BDO-s játékos került, különlegessé téve ezáltal az ott zajló küzdelmeket. A meglepetések nem is maradtak el, s míg az "A" csoportban teljes PDC-s siker született Tony O'Shea mellett a címvédő, Scott Waites kiesésével, addig a "B" csoportban éppen az ellenkezője történt. Itt ugyanis a két BDO-s játékos vívta ki a továbbjutást, ráadásként Raymond van Barneveldet is maguk mögé utasítva.

A "C" csoport meglepetéssel indult, de Gary Anderson saját maga által is érthetetlennek minősített bemutatkozását követően gyorsan összeszedte magát, és végül a csoport élén végezve jutott tovább a hazai kedvenc, Wayne Jones kíséretében.

A "D" jelű, egyik legerősebbnek tűnő csoportban a végsőkig tartottak az izgalmak, míg végül a rutin győzött az aktuális forma fölött. Hiába szerepelt kirobbanó formában Justin Pipe és játszott szintén nagyon eredményesen Dave Chisnall az utóbbi hónapban, James Wade kiegyensúlyozottságára és Terry Jenkins feltámadására nem volt ellenszerük, így kiestek. Pipe még a sarokból nagyon bízott James Wade-ben az utolsó mérkőzésen, hiszen "The Machine" győzelme esetén Pipe-ot vitte volna magával tovább a csoportból, ám a lendületben lévő bikát ezúttal Wade sem tudta megállítani. Wade azonban még nagy árat fizethet azért, hogy nem sikerült legalább még egy leget nyernie, így ugyanis a második helyre szorult a csoportban és ennek köszönhetően Gary Anderson lesz a következő ellenfele.

A háromesélyes "E" csoportban az egyetlen komoly kérdés a Steve Beaton - Mervyn King találkozón eldőlt, a győztes tovább is lépett Phil Taylor mögött.

Az "F" csoportban Paul Nicholson a legvégén hatalmasat küzdött azért, hogy a nyolcaddöntőkben elkerülje Phil Taylort, s ez - többek között - egy 144-es kiszálló segítségével sikerült is neki. Ezzel ellenfele, Magnus Caris lett a csoportkörben az első és egyetlen, aki 101 fölötti átlaggal veszített.  Az esélyeknek megfelelően Wes Newton jutott még tovább, őt várja tehát "The Power" a kieséses szakasz első körében.

A "G" és a "H" csoportban is győzelemre váltotta a kiemelt játékos - Mark Webster és Adrian Lewis - az esélyeit, míg mögöttük az egyik BDO-s játékosnak sikerült odaérni a második helyre, a másiknak azonban nem.

Ezzel a 6 BDO-s versenyző fele folytathatja a legjobb 16 között. Az egymás elleni eddigi 14 mérkőzésből 8-at nyertek a BDO képviselői, 6 PDC-s siker mellett. (Tavaly ugyanilyenkor szintén a BDO-sok vezettek 10-7-re.)

Míg az alsó ágon mind a négy csoportgyőztes veretlenül, 100%-os mérleggel zárt, addig fölül ugyanez csak egyetlen csoportgyőztesnek sikerült, a többi három csoportban szorosabb küzdelem alakult ki, csak a nyert és a vesztett legek különbségei döntötték el az első- és a második hely sorsát.




Az átlagok tekintetében egy-egy mérkőzést vizsgálva hét játékosnak sikerült száz fölötti átlaggal abszolválnia mérkőzést, de ez mindenkinek csak egyszer-egyszer sikerült idáig. Közülük is Adrian Lewis-é a legmagasabb meccsátlag (109,39), míg Phil Taylor éppen csak felfér a listára, de a 101-et már nem érte el eddigi legjobbja. A lista alján a már-már kínosan rossz formában lévő Barrie Bates áll, akinek egy 71,30-as mérkőzés is becsúszott, de Vincent van der Voort, Jan Dekker, sőt Ted Hankey is fejezett be mérkőzést 80 alatt...

A három lejátszott mérkőzés alapján Phil Taylor büszkélkedhet a legjobb összesített átlaggal, de e tekintetben a bűvös száz pontos határt már ő sem tudta átlépni. Magnus Caris pedig hiába ötödik ebben az összevetésben (95,03-mal), az ő csoportjából mégsem ő, hanem Wes Newton jutott tovább, aki csupán a 25. a listán (88,47-tel). A mezőny kétharmada teljesített eddig 90-es átlag fölött, míg egyedül Barrie Bates rekedt 80-as átlag alatt (78,59). A legszerencsésebb John Part lett, a háromszoros világbajnoknak 85,2-es összesített átlaggal is sikerült a továbbjutás, igaz megelőzött ellenfelei is egy-egy pontos különbségen belül állnak tőle. Tavaly egyébként nyolcan álltak 95-ös átlag fölött ebben a fázisban, idén ez csak öt játékosnak sikerült elérnie.

Fotó: PDC

Kiszállók tekintetében a csoportkör 48 mérkőzésén nem láthattunk 170-est, 161 az eddigi csúcs, ami két játékosnak is sikerült, James Wade-nek és Ted Hankey-nek. Őket Justin Pipe követi egy 160-as befejezéssel. Száz fölötti kiszállót legtöbbször Terry Jenkins dobott (négyszer), Justin Pipe-nak ugyanez háromszor sikerült ezidáig, míg kétszer további kilenc játékosnak jött össze a szép befejezés.

A közönséget leginkább megmozgató 180-as dobásból Adrian Lewis mutatott be a legtöbbet (14-et), rajta kívül Paul Nicholson és Dean Winstanley jutott még tíz főlé (13, ill. 11 db-bal).

Kilencnyilas eddig még nem volt a tornán, a legrövidebb leget 10 nyílból fejezte be Paul Nicholson.





A folytatás immár egyenes kieséssel csütörtökön este 20 órától.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése