2011. szeptember 30., péntek

Interjú Székely "Penge" Pállal

Előbb-utóbb eljön a Vasas Centenáriumi Darts Liga döntője (november 23-a az aktuálisan ismert időpont), melynek egyik résztvevője a Soul DC egyik éljátékosa Székely "Penge" Pál. Penge élharcosa a szponzorkeresésnek is. Az alábbiakban a vele készült exkluzív interjú olvasható.
 



Mindössze három hónap várakozást követően ismertté vált a Vasas Centenáriumi Darts Liga döntőjének időpontja, mely szerint november 23-án este 19 órától kerül sor a fináléra. Hogyan készülsz egy olyan versenysorozat utolsó állomására, melyben öt hónap telik el az elődöntő és a döntő között? 
- Hát ez nehéz kérdés. Azt tudtuk az elődöntő után, hogy ez majd áttevődik őszre, és hogy majd a Badacsonytomaji versenyen tudjuk meg az időpontot. Ott meg is kaptuk, és én így kezdtem el a felkészülést, de a múlt héten ezt az időpontot is módisították. Így igazából elölről kezdhetem majd.  Ez a verseny típus ugyanis teljesen különbözik az általunk megszokottól. Itt egy mérkőzésed van, és nézők előtt, színpadon játszol. Nem szabad beosztani az erődet, mint egy egész napos versenyen, hanem az adott mérkőzésen mindent ki kell adnod magadból. Ezekhez kell igazítani a felkészülést. A mi sportunkban a formaidőzítés a legnehezebb. Nézzük meg a profikat. Még nekik is problémás a formaidőzítés, hiszen ők is hullámzóan teljesítenek, pedig többségük ezzel foglalkozik főállásban egésznap. Akkor képzeljük el a mi szintünkön, akik napi nyolc órában dolgozunk, és még utána úgy edzünk, hogy az adott versenyre kerüljünk top formába. Hát nem könnyű!

Milyen tapasztalatokkal gazdagodtál e versenysorozat folyamán?  
- Azt mindenképpen megtapasztaltam, hogy milyen ereje van a közönségnek. Az elődöntőben nem játszottam kifejezetten jól, de a szurkolótáborom átsegített a holtponton és sorozatban 6 leget nyerve jutottam a döntőbe. A másik az, hogy egy ilyen sorozatban minden leg számít. Az első mérkőzéseket kis legaránnyal vesztettem el, és így az utolsó körben többek között ezért volt lehetőségem a döntőbe jutásért játszani. A harmadik pedig az, hogy olyan élményekkel gazdagodtam, ami alapján eldöntöttem, hogy ilyen típusú versenyeken és színpadon akarok játszani. Ez kell hogy legyen a célom.

Mit szólsz a hosszú ideje tartó internetes szavazás állásához, mely szerint 92 szavazatból 36-an (39%) tartanak Téged a döntő esélyesének? Hogyan ítéled meg Te magad a sanszaidat?  
- A szavazás volt már ennél szorosabb is, és szerintem lesz is. Az biztos, hogy a szavazók többsége a négy közé sem várt, mégis ott vagyok. Azon vagyok, hogy azt a produkciót tudjam nyújtani a döntőben Zoli ellen amit a Darts Liga döntőjében dobtam ellene. És mindenképpen a győzelemért hajtok!

Soft szakában magyar bajnoki címvédőként kezded meg az új szezont, ám tudomásom szerint főbb céljaidat mégis a steel köré csoportosítod. Konkrétan WDF világbajnokságra vágysz. Ennek érdekében vettél már részt világbajnoki selejtezőn, ám az idén ez kimaradt a versenynaptáradból. Hogyan tovább? 
- Igen, tavaly az akkori szakág vezető kérésére indultam el a soft egyéni bajnokság második fordulóján. Azt megnyertem, és úgy gondoltam megnézem mi lesz belőle, ha elindulok a harmadikon is. Azt is megnyertem, így ezután már a bajnoki cím lebegett a szemem előtt. De idén is maradok annál hogy a steel az igazi terepem és ott szeretnék komoly eredményeket elérni. A soft szakág „kirándulás”, illetve a szponzorok és a klubom elvárásainak eleget téve indulok ilyen versenyeken. Tavaly együtt voltunk Hull-ban a BDO világbajnoki kvalifikáción, és már ott hajszálon múlt, hogy kvalifikáljam magam. Azóta sok jó eredményt értem el és rengeteget fejlődtem, joggal gondoltam, hogy idén esélyem lehet a kvalifikációra. A felkészülési és versenytervemet, valamint a pénzügyi tervemet is ehhez igazítottam a nyár folyamán, amikor egyszer csak megjött a hír, hogy 2 hónappal előre hozták a versenyt. Majdnem fölrobbantam és elkezdtem kapkodva szervezni, de sajnos nem tudtam elegendő pénzt szerezni az utazásra, így ez most megint csúszik egy évet. Nem adom fel, és az elkövetkezendő idényt arra fogom felhasználni hogy még jobban fejlődjek és stabilabban hozzak magas szintű játékot. 


Több fiatal hazai játékosnál is divatban van, hogy sorra teszik közzé otthoni játékaik eredményeit az interneten. Természetesen a versenykörülmények között elért eredmények adják a végső megítélést, de ha már van rá példa, megkérdezem: hol tartasz Te az otthoni edzések, játékok során?
Igen olvasom, sőt néha kommentálom is ezeket a táblázatokat. Nincsen baj ezzel mind addig, amíg nem tulajdonítanak túl nagy jelentőséget neki. Egy biztos, hogy az önbizalom megszerzésére nagyon jó dolog. De van egy mondásom: az edzés nem arra való, hogy minél kevesebb dobásból teljesítsük az 501 DO játékot, hanem hogy minden egyes edzés közben végzett dobás, menjen az triplára, szimplára vagy duplára, technikailag tökéletesen legyen kivitelezve. Meg kell tanítani a testünket arra, hogyan kell ezt a sportot űzni. Pontosan hogyan álljunk, hogyan mozgassuk a kezünket és hogyan engedjük el a nyilat. És ezt rendszeresen ismételni kell, hogy el ne felejtsük és tökéletesítsük. Az edzés folyamán ezek számomra sokkal fontosabbak, mint az ott elért körátlagok. Dobtam már kilencven fölötti körátlagot otthoni edzésen, de attól még nem leszek 90 fölötti játékos. 

Örömmel újságoltad nemrég, hogy szponzorra akadtál. Mi többet tudhatunk meg erről?  
- Sokan tudják, hogy régen próbálkozom szponzor kereséssel és most megtört a jég. Már tavaly a Lakihegy Rádió állandó segítséget jelentett, hogy a lakóhelyem környékén ismert legyen a nevem és az eredményeim. A tavalyi évem ráadásul az eddigi legtermékenyebb és legeredményesebb évem volt, ami felkeltette néhány helyi vállalkozó figyelmét. Ennek és sok tárgyalásnak az eredménye hogy 1 évig támogat a Hormann Szupermarket. Egy kisebb anyagi támogatás mellett segítenek, hogy még ismertebb legyek elsősorban Szigetszentmiklóson és a Csepel-Kistérségben. Remélem ebben az évben rászolgálok majd a bizalomra és hosszabb távon gondolkodnak majd bennem. 

Jelent-e változást a szponzor feltűnése egyedi mezed megjelenésében?
- Azt meg kell érteni minden sportolónak és versenyzőnek, hogy ha szponzort szeretne ahhoz két dologra van szükség. Az első, hogy legyenek olyan eredményei amik felkeltik az érdeklődést, a másik hogy értse meg ő egy ÁRUCIKK, egy REKLÁMHORDOZÓ. Ilyen helyzetben a különleges és egyedi megjelenés elengedhetetlen. Ez megkönnyíti a figyelem ráirányítását az emberre, főleg ha az tükrözi az egyéniségét és a hozzáállását is. Úgyhogy a kérdésedre a válasz: nem változik egyenlőre a mezem, csak felkerül az új támogatóm a mezemre! 

Köszönöm szépen a beszélgetést és további eredményes felkészülést és szereplést kívánok a 2011-2012-es évadban is!


3 megjegyzés: