2011. szeptember 25., vasárnap

Hétvégi eredménydömping a darts világából

Szeptember utolsó hétvégéje már igazi nagyüzem volt a darts világában. Hazánkban kezdetét vette a Nemzeti Bajnokság nyolcfordulós versenysorozata, a BDO nemzetközi élmezőnye a WDF Világkupán vett részt, míg a PDC-sek egy európai Players Championship fordulón szerepeltek. A felnőttek mellett mindhárom helyszínen külön játéklehetőséget kaptak a fiatalok is.


Az alábbiakban a végjátékok eredményei, illetve a helyezettek kerülnek röviden felsorolásra:

Nemzeti Bajnokság I. forduló, Székesfehérvár - 2011. szeptember 24.
Férfiak:
1. BEZZEG NÁNDOR (Vasas SC)
2. Melisek Zsolt (PSC)
3. Darányi Zoltán (Sport DC)
    Kovács Patrik (XXI. Század SC)

Nők:
1. IHÁSZ VERONIKA (Győri DC)
2. Mayerné Takács Rita (Vasas SC)
3. Kiss Viktória (Sport DC)
    Puskás Erzsébet (Vecsés SE)


WDF Világkupa 2011, Írország

Férfi egyéni döntő:
SCOTT WAITES (98,73) 7-3 Martin Adams (91,44)

Női egyéni döntő:
TRINA GULLIVER (66,87) 7-6 Julie Gore (69,39)

Férfi páros döntő:
ADAMS, O'SHEA (82,14) 6-4 Engström, Larsson (83,34)

Női páros döntő:
GULLIVER, HEDMANN (75,60) 6-5 Krappen, Hoenselaar (71,34)

Férfi csapat döntő:
ANGLIA (86,55) 9-8 Finnország (83,79)
(A mindent eldöntő találkozót 8-8-as állást követően Scott Waites nyerte meg Angliának Jarkko Komula ellen.) 

Ifjúsági fiú döntő:
JIMMY HENDRIKS (96,00) 6-4 Max Hopp (92,97)

Ifjúsági lány döntő:
FALLON SHERROCK (63,06) 6-0 Courtney Mulder (48,63)

A Világkupa további részletes eredményei (teljes táblái) innen érhetők el.


Players Championship 19, Nuland - 2011. szeptember 24.  

Elődöntők
Gary Anderson 6-0 Tony Ayres
Colin Lloyd 6-4 Scott Rand 

Döntő
GARY ANDERSON 6-2 Colin Lloyd 

A szombati nulandi játéknap teljes eredménylistája itt tekinthető meg.


PDC Unicorn Youth Tour 12, Nuland - 2011. szeptember 24. 

Elődöntők
Paul Barham 4-3 Chris Aubrey
Willem Mandigers 4-3 Arron Monk

Döntő
PAUL BARHAM 4-3 Willem Mandigers

Az ifjúsági torna teljes eredménylistája itt tekinthető meg

Players Championship 20, Nuland - 2011. szeptember 25. 

Elődöntők
Dave Chisnall 6-0 Kurt van de Rijk
Richie Burnett 6-2 Mark Webster

Döntő
RICHIE BURNETT 6-4 Dave Chisnall

A vasárnapi nulandi eredmények teljes listája itt tekinthető meg.


Végül (s tényleg csupán végül) két apró szösszenet a szombati székesfehérvári - egyébként újfent kiváló körülmények között rendezett - eseményekhez:

1., A gyengébbik: NEM.
Idézet a versenykiírásból: "A Nemzeti Bajnokság fordulóin kötelezően előírt öltözet a klub sportmeze, vagy az egyedi kialakítású névre, vagy klub nevére szóló sportmez, sporting, valamint a nem farmerszerű sötét szövetnadrág, hölgyeknél szoknya, vagy szövetnadrág, továbbá zárt, az öltözékhez illő cipő."
Fentieknek megfelelően a férfiaknál az első fordulóban a második legben hívták el a táblától a melegítőalsóban játszó Nagy Zoltánt, s ugyanígy járt a hölgyeknél a sportmez nélkül tetemes előnyre szert tevő Kovács Csilla is. Hogy e mellett a versenybizottságnak szintén szemet szúrt, szürke pólóban, kifejezetten farmerszerű nadrágban (és ahhoz már valóban illő) világos sportcipőben versenyző - konkrétan a leléptetett hölgy klubtársa - Dobos Bence miért játszhatott tovább, a következetességen kívül valószínűleg mindennel megmagyarázható.

2., A szabály az szabály?
Ugyan a bajnokság kimenetélét semennyiben nem befolyásolja, mégis "érdekes" helyzet, ha egy versenyt olyan valaki nyer meg, aki azon elindulni sem volt jogosult. Márpedig a lucky loosernek nevezett külön versenyben hiába került kimondásra, hogy az első és a második forduló vesztesei indulhatnak benne ("gyengébbek kedvéért": aki nem jutott be a 32 közé), mégis többen beneveztek rá olyanok, akik sikerrel vették az első két akadályt, és csak a harmadikban veszítettek. Így történt ez Takács Gáborral is. A Vasas jó formában játszó versenyzőjét a főtáblán kétszer is csupán egy-egy kiszálló választotta el attól, hogy legyőzze a későbbi ezüstérmes Melisek Zsoltot, míg végül semmi és senki nem akadályozta meg a lucky looser verseny megnyerésében - bár már a nevezése is jogosulatlan volt rá. 

Fenteikben nem gondolok részrehajlást egyetlen irányba sem, csupán a szabályok következetes betartását hiányolom az erre hivatottak részéről.

6 megjegyzés:

  1. Kedves Péter!

    Teljes mértékben egyetértek a szösszenetedben leírtakkal, viszont a teljesség igénye úgy kívánja, hogy tudassuk, nem csak Takács Gábor nem volt jogosult a Looser versenyen elindulni, sőt először nem is fogadták el a nevezését, de miután kiderült, hogy több vele egy fordulóban kiesett játékos már játékban van, így került fel az indulók listájára.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Süti!
    A teljesség igénye tekintetében az írásban ez szerepel: "...mégis többen beneveztek rá olyanok...". Ezzel szerintem tudattam, hogy a győztes mellett más is járt ugyanolyan cipőben. Lehet, hogy csupán elkerülte a figyelmedet első olvasatra.

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok!
    Sajnos azt kell mondjam teljesen igazad van Péter. A szabályok következetes betartatása fontos lenne minden versenyen. Elkövettünk egy sajnálatos hibát mint rendezők akkor, amikor mindenki számára érthetően elmagyaráztuk, hogy az első két körben kiesettek számára rendezzük a Lucky Looser versenyt. Az ellenőrzés a mi felelősségünk volt, de sajnos pont a vesztes mérkőzésemet írtam, amikor elkezdtek olyanok benevezni, akik nem lettek volna jogosultak, utána már jogos volt a Gábor beírása is. Illetve talán mindenkit ki kellett volna akkor zárni belőle, akik jogosulatlanul játszottak. Ez hiba volt, de így utólag azt gondolom a hibákból okulni és tanulni kell. Persze azért annak örülünk a legjobban, ha végül mindenki jól érezte magát a versenyen, és inkább legyen ez a hétvége a Melisek Zsolt-Kovács Patrik mérkőzés 84-es átlagától, vagy attól, hogy a bajnokokat megint nem tudta senki megállítani. Üdv, Lajos

    VálaszTörlés
  4. Az utolsó mondatból az emlékezetes szót kihagytam! :))

    VálaszTörlés
  5. Ahogy írod is, a hibákból érdemes tanulni, és legközelebb nem elkövetni. Ha már érintőlegesen szóba hoztad, eredetileg is közel álltam hozzá, hogy megemlítsem: bizony tényleg nehéz levezényelni egy országos fordulót egyetlen "főállású", vagyis kizárólag a verseny lebonyolításáért felelős ember nélkül. Aki az asztalnál volt, mindenki játszott is egyben, így nyilvánvaló, hogy nagyon nehéz, szinte lehetetlen a tökéletes helytállás. De ahogy említetted, emlékezetes valóban a legfontosabb momentumokról maradjon a forduló! :)

    VálaszTörlés
  6. Igazából azt gondoltuk, hogy a táblák kiadásával az a bizonyos "főállású" emberke kb. 4 órát ülne tétlenül, és valószínűleg a Medárddal ketten együtt úgysem jutunk el a 16-ba (ami így is lett), de a Lucky looser okozta plusz feladatra nem gondoltunk előre. Máskor jobban megoldjuk ezt úgy gondolom.

    VálaszTörlés